0 Dołączył: 2013-04-16 Wpisów: 36
Wysłane:
22 kwietnia 2013 14:08:35
wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):Nie wiem czy GPW planuje istotne zmiany w modelu pobierania opłat, nie pracuję w tym dziale, ale mogę skomentować pomysł maker-taker fees. Dziękuję za komentarz. Czy w dyskusji uczestniczy ktoś, kto pracuje we właściwym dziale i mógłby na pytanie odpowiedzieć? Uzupełniając trochę komentarz, maker-taker jest stosowany nie tylko przez MTF-y, ale na przykład również przez NYSE. BATS Europe chyba też z niego nie zrezygnował, a jedynie zrezygnował dla dark books, pozostawiając go dla lit books. Wszystko to nie czyni oczywiście tego modelu ani trochę mniej kontrowersyjnym. Ma Pan rację. Szacunek dla Pana merytorycznej wiedzy. Mnie osobiście podoba się maker-taker model. Zawsze jest to większa szansa, że ktoś - aby zarobić - bedzie chciał się "wepchnąć" na najlepszą ofertę, żeby zostać "uderzonym", czyli zrealizować zlecenie i przy tym trochę zarobić. W konsekwencji będziemy mieć mniejsze spready. W dyskusji nie uczestniczy osoba z właściwego dla tego tematu Działu. Jeśli jest zapotrzebowanie ze strony uczestników rynku na taki model opłat, proszę to poruszać w IDM a następnie na spotkaniach z GPW. Ja jednak na tym forum wolałbym skupić się na wyjaśnianiu funkcjonalności systemu UTP.
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2013 14:23:38
wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):Frog napisał(a):W jaki sposób wprowadzenie systemu UTP poprawi sytuację drobnych inwestorów indywidualnych? (...) 5. W Systemie Animatora Rynku w arkuszu musi być zawsze obecny Animator Rynku, co daje gwarancję realizacji zlecenia (o ile tylko cena będzie akceptowalna) Czy dobrze rozumiem, że w tym systemie animator: [1] Nie ma konkurencji innych animatorów, ponieważ z definicji może być tylko jeden taki podmiot. [2] Ma możliwość wystawiania zlecenia, jeśli będzie chciał, wyłącznie po jednej stronie arkusza (stan ,,tylko zlecenie kupna'' albo ,,tylko zlecenie sprzedaży''). [3] Usuwając swoje zlecenia może dowolnie blokować wykonywanie jakichkolwiek transakcji. [4] Dla instrumentów z segmentu A, gdy nadejdzie odpowiadające zleceniu animatora zlecenie przeciwstawne, może w ciągu trzech sekund wycofać swoje zlecenie, uniemożliwiając transakcję. [5] Dla instrumentów z segmentu A w sytuacji gdy pojawią się zlecenia, które spowodowałyby, że transakcja zostanie zawarta pomiędzy innymi niż animator uczestnikami rynku, może w ciągu trzech sekund wprowadzić swoje zlecenie z o jeden tick lepszą ceną, stając się stroną transakcji zamiast jednego z uczestników rynku. ad1. Tak ad2. Tak ad3. Tak ad4. Tak - animator może uniemożliwić transakcję. Jeśli nie ma innych zleceń to animator na pewno wie, że jest uderzane jego zlecenie, ale nie wie które. Jeśli jest inne zlecenie, to animator też nie wie, czy jest uderzane jego zlecenie czy zlecenie innego inwestora. Tego zlecenia (uderzajacego) nie widzi ani rynek ani animator. ad5. j.w. Animator nie wie, które zlecenie jest uderzane, więc nie wie od którego zlecenia dać jeden tick lepiej lub gorzej. Komentarz: dla segmentu A, Animator jest wyeksponowany na duże ryzyko, więc musi być bardziej chroniony. Mimo tego, zasada "level playing fields" jest zachowana, bo nikt nie widzi zlecenia uderzającego. Wg mnie Umowy z Animatorami oraz aplikacje kontrolujące Animatorów powinny uwzględniać specyfikę handlu w tym segmencie i nakazywać prawie 100% obecność na rynku. Są to nowe sprawy i mam nadzieję, że po jakimś czasie uzyskamy optymalny model handlu (wolumeny, spredy czasy obecności animatora) dla tego segmentu.
|
|
0 Dołączył: 2011-06-19 Wpisów: 1 472
Wysłane:
22 kwietnia 2013 21:52:38
Janek Mazur napisał(a):Tego zlecenia (uderzajacego) nie widzi ani rynek ani animator. Czy ta cecha wynika w jakiś sposób z SZOG? Jeżeli nie wynika, to gdzie GPW publikuje takie informacje? Janek Mazur napisał(a):Mimo tego, zasada "level playing fields" jest zachowana, bo nikt nie widzi zlecenia uderzającego. Wg mnie Umowy z Animatorami oraz aplikacje kontrolujące Animatorów powinny uwzględniać specyfikę handlu w tym segmencie i nakazywać prawie 100% obecność na rynku. Są to nowe sprawy i mam nadzieję, że po jakimś czasie uzyskamy optymalny model handlu (wolumeny, spredy czasy obecności animatora) dla tego segmentu. Pole gry równe na pewno nie jest - animator ma na nim kolosalną przewagę. Tym bardziej, że może sobie z pola schodzić, wystawiać zlecenia tylko z jednej strony, a w segmencie A jest jeszcze dodatkowo jest chroniony. Być może jeżeli, jak Pan pisze, opracowany zostanie model z większymi wymaganiami, pole stanie się trochę bardziej równe. Z drugiej strony, może takie cieplarniane warunki przynajmniej przyciągną nowe instrumenty... Czy GPW publikuje quotation requirements dla poszczególnych instrumentów?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2012-03-13 Wpisów: 121
Wysłane:
23 kwietnia 2013 10:26:30
Czy moglibyście Panowie wyjaśnić o czym mówicie dla mniej zorientowanych? :)
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2013 11:23:27
@xlogic
GPW wprowadziła nowy segment nazwany Systemem Animatora Rynku. Pytałem o zasady obrotu, które są tam istotnie różne, niż w pozostałych segmentach.
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2013 12:16:15
wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):Tego zlecenia (uderzajacego) nie widzi ani rynek ani animator. Czy ta cecha wynika w jakiś sposób z SZOG? Jeżeli nie wynika, to gdzie GPW publikuje takie informacje? Ta cecha nie wynika z SZOG. Jest to techniczna właściwość systemu UTP dla warrantów. Bezpośrednio taka informacja nie jest opisana. Wynika ona pośrednio z zawartości komunikatu prywatnego RFE (FIX UM) wysyłanego do Animatora Rynku. W tym komunikacie nie ma żadnych danych o zleceniu uderzającym. To samo dotyczy komunikatu publicznego, tego zlecenia nikt nie widzi. To akurat może Pan sprawdzić, uderzając zlecenie oczekujące na realizację i obserwując arkusz zleceń. Nie zobaczy Pan w ciągu tych 3 sekund swojego zlecenia w arkuszu zleceń tylko zniknie z arkusza zleceń zlecenie oczekujące które Pan "uderzył" Janek Mazur napisał(a):Mimo tego, zasada "level playing fields" jest zachowana, bo nikt nie widzi zlecenia uderzającego. Wg mnie Umowy z Animatorami oraz aplikacje kontrolujące Animatorów powinny uwzględniać specyfikę handlu w tym segmencie i nakazywać prawie 100% obecność na rynku. Są to nowe sprawy i mam nadzieję, że po jakimś czasie uzyskamy optymalny model handlu (wolumeny, spredy czasy obecności animatora) dla tego segmentu. Pole gry równe na pewno nie jest - animator ma na nim kolosalną przewagę. Tym bardziej, że może sobie z pola schodzić, wystawiać zlecenia tylko z jednej strony, a w segmencie A jest jeszcze dodatkowo jest chroniony. Być może jeżeli, jak Pan pisze, opracowany zostanie model z większymi wymaganiami, pole stanie się trochę bardziej równe. Z drugiej strony, może takie cieplarniane warunki przynajmniej przyciągną nowe instrumenty... Czy GPW publikuje quotation requirements dla poszczególnych instrumentów? Na obecną chwilę ja nie znam takiej publikacji dla instrumentów notowanych w Systemie Animatora Rynku.
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2013 12:23:05
wapkil napisał(a):@xlogic
GPW wprowadziła nowy segment nazwany Systemem Animatora Rynku. Pytałem o zasady obrotu, które są tam istotnie różne, niż w pozostałych segmentach. Dział V SZOG - tam jest wszystko uregulowane. Oprócz tego, Domy maklerskie mają dostęp do, nazwijmy to "beletrystycznego' opisu systemu dla warrantów i myślę, że mogą Panu pomóc w zrozumieniu działania tego systemu.
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 kwietnia 2013 12:28:30
Witam, mam pytanie odnośnie dziwnego zjawiska na karnecie Boryszewa. Ostatnio wartości po lewej i prawej stronie skaczą w górę i w dół z częstotliwością większą niż jedna sekunda. Dzisiaj np. po stronie K wartość skacze z 4,9 mln na 5,1 mln, a po stronie S z 1,69 mln na 1,88 mln. Tak jest non stop, aż oczy bolą od obserwowania. Czy jest to przykład normalnego funkcjonowania automatu? Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2013 12:52:33
xlogic napisał(a):Czy moglibyście Panowie wyjaśnić o czym mówicie dla mniej zorientowanych? :) O Systemie Animatora Rynku
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2013 12:58:03
sasky napisał(a):Witam, mam pytanie odnośnie dziwnego zjawiska na karnecie Boryszewa. Ostatnio wartości po lewej i prawej stronie skaczą w górę i w dół z częstotliwością większą niż jedna sekunda. Dzisiaj np. po stronie K wartość skacze z 4,9 mln na 5,1 mln, a po stronie S z 1,69 mln na 1,88 mln. Tak jest non stop, aż oczy bolą od obserwowania. Czy jest to przykład normalnego funkcjonowania automatu? Rozumiem, że chodzi Panu o skumulowane wolumeny zleceń? Nie wiadomo, czy to jeden czy więcej jednocześnie nakładających się automatów. Ale należy założyć, że to będzie występować coraz częściej. Nigdzie w naszych regulacjach nie jest napisane, z jaką częstotliwością można składać, czy modyfikować zlecenia. Teroretycznie może to być np. co kilkanaście, lub kilkadziesiąt milisekund. Generalnie, automaty tak działają, że bardzo często składają lub modyfikują zlecenia.
|
|
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2013 12:59:50
Janek Mazur napisał(a):wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):Tego zlecenia (uderzajacego) nie widzi ani rynek ani animator. Czy ta cecha wynika w jakiś sposób z SZOG? Jeżeli nie wynika, to gdzie GPW publikuje takie informacje? Ta cecha nie wynika z SZOG. Jest to techniczna właściwość systemu UTP dla warrantów. Bezpośrednio taka informacja nie jest opisana. Wynika ona pośrednio z zawartości komunikatu prywatnego RFE (FIX UM) wysyłanego do Animatora Rynku. FIX? Animatorzy nie korzystają z protokołu binarnego? Janek Mazur napisał(a):W tym komunikacie nie ma żadnych danych o zleceniu uderzającym. To samo dotyczy komunikatu publicznego, tego zlecenia nikt nie widzi. Zawartość request for execution nawet sobie obejrzałem. Choć tylko dla NYSE, skoro, jak wcześniej ustaliliśmy, nawet takich informacji Państwo nie udostępniają, więc bardzo teoretycznie dla GPW mógłby on być zmodyfikowany. Nie było dla mnie natomiast jasne, co jest widoczne w arkuszu po nadejściu zlecenia - stan przed złożeniem zlecenia, czy po nim. Możliwe, że czegoś nie rozumiem, ale czy informacja, które zlecenia i kiedy stają się widoczne nie powinna być podana w SZOG? Janek Mazur napisał(a):Dział V SZOG - tam jest wszystko uregulowane. Przeglądałem SZOG, ale chyba, jak wskazuje nasza powyższa dyskusja, niekoniecznie wszystko tam jest. Choć może to ja czegoś nie doczytałem. Janek Mazur napisał(a):Oprócz tego, Domy maklerskie mają dostęp do, nazwijmy to "beletrystycznego' opisu systemu dla warrantów i myślę, że mogą Panu pomóc w zrozumieniu działania tego systemu. Dziękuję za informację. Czy mam rozumieć, że tego dokumentu również Państwo nie udostępniają? Indywidualni uczestnicy obrotu mogą się oczywiście zwracać od DM-ów, ale czy organizator obrotu mógłby mimo wszystko jednak rozważyć publiczne udostępnienie takich podstawowych informacji na temat jego zasad?
Edytowany: 23 kwietnia 2013 13:02
|
|
0 Dołączył: 2011-06-12 Wpisów: 83
Wysłane:
23 kwietnia 2013 18:54:58
Po wprowadzeniu systemu transakcyjnego UTP w domach maklerskich błędnie pokazywana jest wartość obrotów na Catalyst. Po rozmowie z pracownikiem jednego z biur maklerskich otrzymałem odpowiedź, że takie dane dostarcza GPW i albo GPW poprawi to, albo domy maklerskie będą musiały na własną rękę wprowadzać zmiany w swoich systemach informatycznych. Czy błąd ten będzie w najbliższym czasie naprawiony przez giełdę?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
24 kwietnia 2013 07:53:12
Przypominam wszystkim, że dzisiaj jest ostatni dzień akcji. Zapraszam do zadawania kolejnych pytań.
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2013 08:44:30
wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):Tego zlecenia (uderzajacego) nie widzi ani rynek ani animator. Czy ta cecha wynika w jakiś sposób z SZOG? Jeżeli nie wynika, to gdzie GPW publikuje takie informacje? Ta cecha nie wynika z SZOG. Jest to techniczna właściwość systemu UTP dla warrantów. Bezpośrednio taka informacja nie jest opisana. Wynika ona pośrednio z zawartości komunikatu prywatnego RFE (FIX UM) wysyłanego do Animatora Rynku. FIX? Animatorzy nie korzystają z protokołu binarnego? Mogą korzystać z każdego protokołu. Ja nie dysponuję wiedzą na temat z jakiich protokołów korzystają animatorzy. W każdym bądź razie zawartość komunikatu RFE w FIX (UM) i w binarnym (M) jest taka sama Janek Mazur napisał(a):W tym komunikacie nie ma żadnych danych o zleceniu uderzającym. To samo dotyczy komunikatu publicznego, tego zlecenia nikt nie widzi. Zawartość request for execution nawet sobie obejrzałem. Choć tylko dla NYSE, skoro, jak wcześniej ustaliliśmy, nawet takich informacji Państwo nie udostępniają, więc bardzo teoretycznie dla GPW mógłby on być zmodyfikowany. Nie było dla mnie natomiast jasne, co jest widoczne w arkuszu po nadejściu zlecenia - stan przed złożeniem zlecenia, czy po nim. Możliwe, że czegoś nie rozumiem, ale czy informacja, które zlecenia i kiedy stają się widoczne nie powinna być podana w SZOG? Janek Mazur napisał(a):Dział V SZOG - tam jest wszystko uregulowane. Przeglądałem SZOG, ale chyba, jak wskazuje nasza powyższa dyskusja, niekoniecznie wszystko tam jest. Choć może to ja czegoś nie doczytałem. Nasza dyskusja wchodzi w sferę techniczną, dlatego nie ma tego w SZOG. Janek Mazur napisał(a):Oprócz tego, Domy maklerskie mają dostęp do, nazwijmy to "beletrystycznego' opisu systemu dla warrantów i myślę, że mogą Panu pomóc w zrozumieniu działania tego systemu. Dziękuję za informację. Czy mam rozumieć, że tego dokumentu również Państwo nie udostępniają? Indywidualni uczestnicy obrotu mogą się oczywiście zwracać od DM-ów, ale czy organizator obrotu mógłby mimo wszystko jednak rozważyć publiczne udostępnienie takich podstawowych informacji na temat jego zasad?
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
24 kwietnia 2013 09:06:17
Czy w związku z wprowadzeniem UTP wycofano jakiekolwiek certyfikaty? Jeśli tak to które? W swoim DM nie mogę odnaleźć certyfikatów "turbo" na WIG20 - stąd moje pytanie... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2013 11:13:10
lukasz210 napisał(a):Po wprowadzeniu systemu transakcyjnego UTP w domach maklerskich błędnie pokazywana jest wartość obrotów na Catalyst. Po rozmowie z pracownikiem jednego z biur maklerskich otrzymałem odpowiedź, że takie dane dostarcza GPW i albo GPW poprawi to, albo domy maklerskie będą musiały na własną rękę wprowadzać zmiany w swoich systemach informatycznych. Czy błąd ten będzie w najbliższym czasie naprawiony przez giełdę? Na stan mojej wiedzy obroty on-line są przez GPW pokazywane prawidłowo, w tym sensie że obecnie są to obroty liczone w cenie czystej, czyli bez odsetek. Obroty z całej sesji z uwzględnieniem odsetek Giełda udostępnia po sesji odpowiednim komunikatem "Session Summary". Jeśli ta odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, proszę o uściślenie o jakie obroty chodzi - on-line czy po sesji, z odsetkami, czy bez odsetek.
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2013 11:14:20
cad_man napisał(a):Czy w związku z wprowadzeniem UTP wycofano jakiekolwiek certyfikaty? Jeśli tak to które? W swoim DM nie mogę odnaleźć certyfikatów "turbo" na WIG20 - stąd moje pytanie... Nie były wycofywane czy zawieszane jakiekolwiek struktury. Obligacje ustrukturyzowane DB zmieniły system notowań z jednolitego na ciągły w UTP-W. Najlepiej porównać certyfikaty w cedule z dostępnymi w DM. Niech DM się tłumaczy.
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2013 13:55:48
Janek Mazur napisał(a):lukasz210 napisał(a):Po wprowadzeniu systemu transakcyjnego UTP w domach maklerskich błędnie pokazywana jest wartość obrotów na Catalyst. Po rozmowie z pracownikiem jednego z biur maklerskich otrzymałem odpowiedź, że takie dane dostarcza GPW i albo GPW poprawi to, albo domy maklerskie będą musiały na własną rękę wprowadzać zmiany w swoich systemach informatycznych. Czy błąd ten będzie w najbliższym czasie naprawiony przez giełdę? Na stan mojej wiedzy obroty on-line są przez GPW pokazywane prawidłowo, w tym sensie że obecnie są to obroty liczone w cenie czystej, czyli bez odsetek. Obroty z całej sesji z uwzględnieniem odsetek Giełda udostępnia po sesji odpowiednim komunikatem "Session Summary". Jeśli ta odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, proszę o uściślenie o jakie obroty chodzi - on-line czy po sesji, z odsetkami, czy bez odsetek. Pytającemu zapewne chodzi o fakt, że po zmianie systemu obroty są przez DM-y pokazywane ,,w procentach'' czyli tak, jakby nominał każdej obligacji wynosił 100 zł. Janek Mazur napisał(a):wapkil napisał(a):Możliwe, że czegoś nie rozumiem, ale czy informacja, które zlecenia i kiedy stają się widoczne nie powinna być podana w SZOG? wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):Dział V SZOG - tam jest wszystko uregulowane. Przeglądałem SZOG, ale chyba, jak wskazuje nasza powyższa dyskusja, niekoniecznie wszystko tam jest. Choć może to ja czegoś nie doczytałem. Nasza dyskusja wchodzi w sferę techniczną, dlatego nie ma tego w SZOG. Wybaczy Pan, ale nie można się zgodzić ze stwierdzeniem, że kolejność ujawniania zleceń jest ,,kwestią techniczną'' - przecież to jedna z podstawowych regulacji dotyczących obrotu. Tak na marginesie, ta dyskusja jest przykładem, dlaczego cały czas piszę, że organizator obrotu powinien publicznie ujawnić znacznie więcej informacji dotyczących działania nowego systemu, niż tylko regulacje aktualnie podane w SZOG. Żeby nie pytać o kwestie techniczne, zapytam może o zasady postępowania w trakcie równoważenia. Czy GPW zmieniła (czego nie zauważyłem) albo rozważa zmianę arbitralnej regulacji mówiącej, że jeśli w trakcie równoważenia nie można ustalić kursu mieszczącego się w ograniczeniach ,,przewodniczący sesji może'', bez określenia co powinno, ani w jakim czasie powinno być wykonane? Wydaje mi się, że, tym bardziej po wprowadzeniu systemu mającego zapewnić wysoką płynność, raczej dziwna jest regulacja, zgodnie z którą nie wiadomo kiedy zakończy się zatrzymanie obrotu, potrafiące trwać kilka sekund albo kilka sesji.
Edytowany: 24 kwietnia 2013 13:57
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2013 15:07:52
Kamil Gemra napisał(a):Przypominam wszystkim, że dzisiaj jest ostatni dzień akcji. Zapraszam do zadawania kolejnych pytań. Odpowiedź techniczna - abym mógł jeszcze odpowiedzieć na ostatnie pytanie
|
|
Wysłane:
24 kwietnia 2013 15:27:42
wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):lukasz210 napisał(a):Po wprowadzeniu systemu transakcyjnego UTP w domach maklerskich błędnie pokazywana jest wartość obrotów na Catalyst. Po rozmowie z pracownikiem jednego z biur maklerskich otrzymałem odpowiedź, że takie dane dostarcza GPW i albo GPW poprawi to, albo domy maklerskie będą musiały na własną rękę wprowadzać zmiany w swoich systemach informatycznych. Czy błąd ten będzie w najbliższym czasie naprawiony przez giełdę? Na stan mojej wiedzy obroty on-line są przez GPW pokazywane prawidłowo, w tym sensie że obecnie są to obroty liczone w cenie czystej, czyli bez odsetek. Obroty z całej sesji z uwzględnieniem odsetek Giełda udostępnia po sesji odpowiednim komunikatem "Session Summary". Jeśli ta odpowiedź nie jest satysfakcjonująca, proszę o uściślenie o jakie obroty chodzi - on-line czy po sesji, z odsetkami, czy bez odsetek. Pytającemu zapewne chodzi o fakt, że po zmianie systemu obroty są przez DM-y pokazywane ,,w procentach'' czyli tak, jakby nominał każdej obligacji wynosił 100 zł. Janek Mazur napisał(a):wapkil napisał(a):Możliwe, że czegoś nie rozumiem, ale czy informacja, które zlecenia i kiedy stają się widoczne nie powinna być podana w SZOG? wapkil napisał(a):Janek Mazur napisał(a):Dział V SZOG - tam jest wszystko uregulowane. Przeglądałem SZOG, ale chyba, jak wskazuje nasza powyższa dyskusja, niekoniecznie wszystko tam jest. Choć może to ja czegoś nie doczytałem. Nasza dyskusja wchodzi w sferę techniczną, dlatego nie ma tego w SZOG. Wybaczy Pan, ale nie można się zgodzić ze stwierdzeniem, że kolejność ujawniania zleceń jest ,,kwestią techniczną'' - przecież to jedna z podstawowych regulacji dotyczących obrotu. Tak na marginesie, ta dyskusja jest przykładem, dlaczego cały czas piszę, że organizator obrotu powinien publicznie ujawnić znacznie więcej informacji dotyczących działania nowego systemu, niż tylko regulacje aktualnie podane w SZOG. Po pierwsze - nie ma tu mowy "o kolejności ujawniania zleceń" bo są to zlecenia agresywne, podlegające realizacji "prawie" natychmiastowej, tak samo jak nie podlegają ujawnianiu realizowane (agresywne) zlecenia składane na rynku kasowym. Po drugie - przyznaję Panu rację, że skoro wszystko jest dokładnie opisane to może i to trzeba uwzględnić w SZOG. Jeśli będzie presja uczestników obrotu na wprowadzenie dodatkowego zapisu w tej sprawie to spróbujemy coś wymyślić. Żeby nie pytać o kwestie techniczne, zapytam może o zasady postępowania w trakcie równoważenia. Czy GPW zmieniła (czego nie zauważyłem) albo rozważa zmianę arbitralnej regulacji mówiącej, że jeśli w trakcie równoważenia nie można ustalić kursu mieszczącego się w ograniczeniach ,,przewodniczący sesji może'', bez określenia co powinno, ani w jakim czasie powinno być wykonane? Wydaje mi się, że, tym bardziej po wprowadzeniu systemu mającego zapewnić wysoką płynność, raczej dziwna jest regulacja, zgodnie z którą nie wiadomo kiedy zakończy się zatrzymanie obrotu, potrafiące trwać kilka sekund albo kilka sesji. Ma Pan rację W tym zakresie nic się nie zmieniło. Moment odwieszenia instrumentu zależy od Przewodniczącego Sesji. Wynika to z tego, że zawieszenie zawieszeniu nierówne. Praktycznie, w przyszłości zawieszenie na widełkach dynamicznych nie powinno trwać dłużej niż 1 minuta, natomiast w przypadku naruszenia widełek statycznych może to być dłuższy okres. Na wiekszości znanych mi giełd europejskich nie znalazłem w regulacjach zapisów na ten temat. Dziękuję za ciekawą dyskusję. Jeśli Pan jeszcze zada kolejne pytanie, to mogę nie być w stanie odpowiedzieć, gdyż opcja "Odpowiedz" staje się aktywna gdy nadejdzie kolejne zapytanie.
|
|